Resum:
Aquesta guia didàctica posa l’accent en la importància de la participació ciutadana i la democràcia com a elements clau per a construir una societat més justa i equitativa.
La proposta didàctica està dissenyada per desenvolupar competències relacionades amb la participació i la democràcia en estudiants de Primària, ESO i Batxillerat. Aquesta metodologia utilitza la participació com a eina per construir comunitats futures desitjades i com un procés pedagògic fonamental per a la formació de ciutadans actius en una societat democràtica. S’hi destaca la necessitat que les estructures escolars promoguin la participació activa de l’alumnat en les decisions que els afecten i es posa èmfasi en la confiança en la joventut com a motor de canvi.
Es proposa un model pedagògic inclusiu i multinivell, que involucra estudiants de diferents nivells educatius i matèries. Les activitats estan dissenyades per abordar desafiaments al voltant de la participació i desenvolupar competències específiques relacionades amb la ciutadania democràtica.
La guia és fruit del treball del grup del IDP-ICE de la Universitat de Barcelona i s’inspira en materials i experiències prèvies, adaptant-les a la legislació educativa actual. Així, proporciona eines útils al professorat per integrar la participació i els valors democràtics en l’ensenyament, amb l’objectiu d’empoderar els estudiants com a agents de canvi social. Aquesta proposta fomenta la formació de persones compromeses amb els drets humans, la ciutadania global i la transformació social, contribuint a construir un món més just i solidari.
Objectius del recurs:
- Promoure el compromís cívic: en proporcionar estratègies i recursos pràctics, capacitant l’alumnat per convertir-se en ciutadans i ciutadanes actius i responsables.
- Millorar el pensament crític: la guia cerca millorar les habilitats de pensament crític entre l’alumnat, animant-lo a qüestionar i analitzar la informació, i prendre decisions informades.
- Desenvolupar habilitats de col·laboració i comunicació: mitjançant activitats d’aprenentatge col·laboratiu i estratègies efectives de comunicació.
- Conscienciar l’alumnat sobre la capacitat d’influir i participar en una comunitat, tant a nivell escolar com a l’entorn més proper coneixent el funcionament dels espais i mecanismes de participació ciutadana.