Resum:
El Memorial Democràtic proposa aquesta activitat per donar a conèixer la història de vida de l’Antoni Benaiges, un jove mestre català que fou destinat a una escola rural de Burgos i on va projectar una nova educació pels seus alumnes. El seu somni es va trencar dramàticament quan, amb el cop d’estat, el juliol del 1936, sense cap opció va ser empresonat, afusellat i enterrat a una fossa comuna amb molt pocs dies de diferència.
Qui molt bé coneix la vida de l’Antoni Benaiges són l’Alberto Bougleux i en Sergi Bernal, autors del documental “El retratista” que donen veu a aquest testimoni sobre la renovació pedagògica que va dur la II República i, alhora, ens parlen dels canvis que va dur la imposició del cop d’estat que va triomfar a Burgos d’una manera tan dramàtica. Es tracta de la història d’una promesa, la d’un mestre que va prometre veure el mar als seus alumnes, de la infància i la llibertat.
L’activitat s’estructura en una primera part dedicada a la presentació del testimoni i una segona part de diàleg obert entre estudiants i conferenciant.
Objectius de l’activitat:
- Conèixer per què els republicans espanyols es van convertir en víctimes del nazisme i les conseqüències que això va tenir en les seves vides.
- Apropar a les aules testimonis directes o indirectes relacionats amb fets històrics i històries de vida particulars.
- Sensibilitzar sobre la importància de la resistència antifeixista i reflexionar sobre la rellevància de recordar i aprendre d’aquests esdeveniments per evitar que es repeteixin en el futur.